Startside   |   Veiledning   |   Emner  |   Nettstedskart   |   Linker 

Sveitserstil: Taksone

I taksonen utfolder sveitserbyggmestrene seg med den rikeste dekoren. I overgangen mellom vegg og tak er det også vi tidligst kan merke overgangen fra klassisisme til sveitserstil.

Gavlspissen
I hele sveitserperioden var gavlspissen et viktig dekormotiv. Det er to vanlige prinsipper for å forme dekoren her.

Den tidligste typen har en horisontal ”hanebjelke” oppunder gavlspissen. Midt på denne står en vertikal bjelke som føres over gavlspissen som spir. I mellomrommene settes det inn gjennomskårne dekorfelter.


 

Den senere typen utvikler seg fra et halvsirkelformet stykke som er plassert like oppunder gavlspissen. Både gavlutsmykningen og bordene ga rom for personlig utforming.

Byggmestrene la seg til egne måter å utføre dekoren på. Slik dannet det seg spesielle ”dialekter” i sveitserformspråket.



Taket

I sveitserperioden viser man taket som en tynn plate som dekker bygningskroppen. I førstningen framstår platen fyldig og med detaljering på kantene som en klassisistisk gesims.

Senere gjøres takflaten ganske tynn, og konstruksjonen som bærer den føres ut på utsiden av huset og gjøres synlig. Konstruksjonen utvikles videre som dekorasjon.

I den tidlige sveitserstilen er takutstikkene i Haugesund ekstra store og bæres av bjelkeender med underkant skåret med S-formet linjeføring. I den modne og sene sveitserstilen skjæres underkanten på bjelkeendene skrått og med fas på sidene.

 

Vindskier

Det var om å gjøre for sveitserbyggmestrene at vindskiene framsto smale slik at takflaten fikk den tynne virkningen man strebet etter. Dersom konstruksjonen tillot det, nyttet man bare et enkelt bord som vindski. Underbordet hadde fas-, overbordet bord langs underkanten.

I den tidlige sveitserperioden nyttet man en bord med nedhengende krumme spisser under vindskiene. Slik bord ble også nyttet på vindskiene over takflaten.

Slike dekorasjoner var utsatt for vær og vind. Derfor har bare et fåtall hus dekor av denne typen i behold i dag. Man var nøye med å avslutte ytterendene på vindskiene på en elegant måte. Løsninger med buer og skråskjæringer var foretrukket.

Vindskiene ble aldri ført ned over enden på takrennen. Og takrennen ble alltid festet så høgt oppunder taksteinen som mulig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen