Startside   |   Veiledning   |   Emner  |   Nettstedskart   |   Linker 

Arkitekter: Lodvar P. Hesseberg (1927- 2010)

 

Lodvar Hesseberg ble født i 1927 i Borgund ved Ålesund. Han var utdannet bygningsingeniør og arkitekt i Sverige. De første årene arbeidet han ved skipsverft i Sverige og Norge. I 1953 ble han ansatt i Arkitektfirmaet David Sandved i Haugesund der han arbeidet vesentlig med skip. Hesseberg arbeidet hos Sandved i 30 år, de siste 20 som selvstendig medarbeider.

Fra 1980-årene, da skipsbyggingen i Norge avtok, etablerte han seg med eget kontor i Haraldsgt 182. Hesseberg arbeidet siden med boliger, forsamlingslokaler, nybygg og ominnredninger, interiører og eksteriører.

Etter utdannelsen var Hesseberg opptatt av å tilegne seg kunnskap om lokal byggeskikk og arkitektur.

Det er embedsmannsboliger og mer påkostede bygg vi kan ane påvirkning av i villaene som gjenkjennes på takutstpring, valmtak ofte med svai og smårutete vinduer. Disse finnes det mange av i distriktet, flest i Haugesund, Sør-Karmøy og Sveio.

Ombygginger, tilbygg og interiører har også vært et stort arbeidsfelt.

På forretningsbygg i sentrum som Neptun Hotell, kontorbygget til Hauge & Lindaas  og Sørhauggt. 176 (Bingosalongen) benyttet Hesseberg trekk fra de siste hundre års lokale byggeskikk og arkitektur som tårnmotiv og mansardtak.

Hesseberg har hatt ansvar for restaureringsarbeid i mange av de gamle kirkene i distriktet. I Ferkingstad, Førdesfjorden, Tysværvåg og Avaldsnes har han også tegnet bårehus. Til Olavskirken på Avaldsnes har han blant annet tegnet nye brudestoler.

Kristelige forsamlingshus var et arbeidsområde for Hesseberg. I Haugesund  tegnet han Skåre Menighetshus, Misjonshuset i Spannavegen, Nordre Misjonskrike og stått for gjenoppbygging av Betania etter brannen. Fargesetting på interiørene hadde han også hatt stor innflytelse på.

Andre interiøroppdrag var i Odd Fellow, Håndverkeren og Handelsstanden.  På 1950-60-tallet var det ikke uvanlig med arkitetkttegnede møbler i velstående hjem: spisestumøblement, skrivebord eller annet. Møblene ble produsert på lokale snekkerverksteder.

Arkitekt Hesseberg arbeidet ved tegnebordet til han døde i 2010..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen