Startside   |   Veiledning   |   Emner  |   Nettstedskart   |   Linker 

Arkitekter: Ola Halseide (1891-1961)

Ola Halseide var født i Haugesund i 1891.

Som barn var han med faren, byggmester Ole J. Halseid, som da arbeidet med takkonstruksjonene i Vår Frelsers Kirke. Halseide utdannet seg til byggmester, og han var aktivt medlem av Haugesund Håndverkerforening.

Omkring 1910 fikk han arbeid på Einar Hallelands arkitektkontor der han lærte arkitektfaget. Ved slutten av første verdenskrig (1914-1918) etablerte han seg med egen praksis. Halseide arbeidet som arkitekt til han døde i 1961.

Halseide tegnet bolighus, industri- og insitusjonsbygg i byen og nabokommunene.  Han er mest kjent for bolighus i romantisk stil av typen som  ble praktisert mellom jugend og klassisisme henimot 1920. Et godt eksempel er Kirkegt 108, som han tegnet til seg selv. Hovedbygningen på Rossabø, sør for kirkegården, fra 1920 og Evershuset i Karmsundgt. 217, regnes som hovedverkene i Halseides store produksjon i Haugesund.

Som selvlært arkitekt fulgte Halseide med i det som rørte seg i tiden. Hans første tegninger  som selvstendig arkitekt fra 1915, er preget av jugendstilen. Med nyklassisismen og den romantiske stilen fra 1920 finner han stilen som har blitt hans kjennemerke.To store prosjekter, KM-huset og Håndverkeren, kom på grunn av økonomiske nedgangstider bare til tegnebrettet. Bare 1. etasje på KM-huset er bygget etter hans tegninger.

I 1930-årene fulgte han tidens krav og tegnet funkishus, gjerne med klassisistiske trekk. Etter andre verdenskrig var regelverket strengere. Rasjonelle byggemetoder, maskiner og trang økonomi gav arkitekten mindre spillerom. Men den som er kjent med Halseides særtrekk, vil gjenkjenne hans strek.

De gamle transformatorkioskene, musikkpaviljongen i Kopervik, første byggetrinn av hytta på Olalia, Skåreheimen i Haugesund og mange skolebygg i Tysvær er tegnet av Halseide.

 

I 1991, i anledning 100-årsdagen for hans fødsel, ble det vist en utstilling av Halseides tegninger i Haugesund Billedgalleri.