Startside   |   Veiledning   |   Emner  |   Nettstedskart   |   Linker 

Arkitekter:  Einar Halleland ( 1860 - 1944 )

Einar Halleland var født i Haugesund i 1860.

Han var utdannet ingeniør i Trondheim og arkitekt i Hannover i Tyskland. Fra 1885 arbeidet han i Tyskland før han vendte hjem til fødebyen omkring 1890.

Halleland var byens første arkitekt, og i mange år den eneste. Han tegnet både offentlige og private bygg, og for mange bygg var han også utførende arkitekt.

 

I 1901 ledet han restaureringen av Utstein Kloster, og som mange andre norske arkitekter deltok han i gjenreisningsarbeidet etter brannen i Ålesund (jugendbyen) fra 1904 til 1906.

På Hallelands byggeplasser lærte håndverkerne moderne stilidealer og teknikker. Dette praktiserte de senere på egne bygg. Slik fikk Halleland innflytelse på byggeskikken, særlig i sveitser og jugendperioden.

Halleland praktiserte som arkitekt i 45 år. De første husene han tegnet, var historistiske, preget av gotikken han hadde lært i Hannover. Den eldste bygningen på Breidablik skole (1894) er et eksempel på dette.

Fra tidlig på 1900 tallet praktiserte han jugendstil som Torggt. 2 på kaien, Handelsstanden (Holgersens vid. gående), fengselet på Hauge og Stålehuset er bygd i. Posthuset (1929) er i klassistisk stil.

Tårnene er noe av det som kjennetegner Hallelands hus, og mange byggmestere fulgte hans byggemønster også her. Det mest spesielle tårnet finner vi på Hauerbachvillaen i Strandgt 92 (1900). De mange hjørnetårnene i forskjellige stilarter har gitt Haugesund navnet "byen med tårnene".To av Hallelands mest markante, offentlige bygg:
Postkontoret og Vår Frelsers kirke

Historistisk stil
Breidablik skole (1894).
Totalen, Haraldsgt 175
Strandgt 174
Strandgt 92
Jugendstil
Handelsstanden
Fengselet på Hauge
Stålehuset
Klassisistisk stil
Posthuset (1929)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen